Encaustic

Wasschilderen (of Encaustic painting) is een schildertechniek. Er wordt geschilderd met verschillende kleuren bijenwas en een warmtebron. De techniek is vermoedelijk rond 600 v.Chr. ontstaan.

Ongeveer 600 jaar voor het begin van onze jaartelling werd vermoedelijk al met bijenwas gewerkt. De was vermengd met pigment werd als verf gebruikt. Lang voordat olieverf ontstond werd de techniek van wasschilderen gebruikt waarbij een warmtebron de was doet smelten en tot een vloeibare wasverf maakt. De oude Grieken, Romeinen en waarschijnlijk de Egyptenaren gebruikten een eenvoudige werkmethode. Een palet werd verwarmd boven een houtskoolvuurtje om de was vloeibaar te maken en te houden. Wasschilderen is dan ook het inbranden van bijenwas met een warmtebron op een drager.

In Egyptische grafkamers zijn portretten aangetroffen die zijn gemaakt volgens deze methode en in een uitstekende conditie verkeren. De werkstukken zijn enorm duurzaam.

In de hedendaagse tijd is het veel gemakkelijker encaustic te beoefenen met behulp van elektrische apparaten en reeds vooraf samengestelde wasverf. Dit werd in 1990 door Mikel Bossom (Engeland)ontwikkeld tot een nieuwe techniek. Hij werkte samen met Elisabeth van Uden (Nederland) een systeem uit dat het mogelijk maakt om iedereen te laten genieten van deze mooie en ontspannende vorm van schilderen.

Door de was te verwarmen op het hitte-ijzer en vervolgens aan te brengen op speciaal papier, kun je mooie schilderingen maken. De basistechnieken van encaustic art zijn eenvoudig. Het resultaat is vrijwel direct te zien. Is het resultaat niet naar je zin , ga je gewoon weer met het hitte-ijzer er overheen en maak je een nieuwe creatie. Als het is afgekoeld is het klaar. Je hoeft absoluut niet goed te kunnen tekenen of schilderen, om tot geweldig mooie resultaten te komen.

Iedereen kan het. Ook jij!!

Wanneer je gericht bepaalde technieken toepast, is het mogelijk om 'realistische'afbeeldingen te maken, zoals landschappen. Ook is het mogelijk om meer intuitief te schilderen. Op deze manier ontstaan de mooiste afbeeldingen. Het leuke hiervan is dat je nooit precies van tevoren weet wat je gaat krijgen. het blijft een verrassing.
Met encaustic is nog veel meer mogelijk.

Om hiervan een duidelijker beeld te krijgen kijk in de galerie of ga naar de aangeboden workshops of cursussen.